Theaterarchief Van 1900 tot heden

© 2007 Theaterarchief


Ontworpen door Dedicated Lion

In september zijn wij met een boedelbak naar Ootmarsum getrokken om daar de verzameling van John Knap op te halen. Een verzameling die bestond uit materiaal van/over Jasperina de Jong, Lia Dorana, Jules de Corte en vele theater coryfeeën.


40 jaar lang verzamelde John Knap alles over Jasperina de Jong. In die jaren raakte hij ook bevriend met haar en zijn verzameling werd steeds groter en unieker.

Naast Jasperina, kwam ook zijn interesse voor Lia Dorana en Jules de Corte, waar hij contacten mee onderhield. Veel beeld en geluid materiaal heeft John gedigitaliseerd en zo blijft het oude unieke materiaal voor de toekomst bewaard.

Vele jaren heeft John zijn verzameling gedeeld met zijn partner Rudie Kok, die ook heel fanatiek zijn steentje bijdroeg aan deze verzameling, maar door ziekte kwam te overlijden. Door ziekte van John zelf  moest hij nu verhuizen en wilde hij, voordat hem iets overkomt, zijn verzameling veilig stellen.

John kwam bij onze stichting terecht en vroeg zijn verzameling bij ons onder te mogen brengen. Nu is John Knap bij vele een theaterbegrip, dus er hoefde niet lang over nagedacht te worden. Inmiddels zijn de dozen doorzocht en is er een John Knap kast in ons theaterarchief gemaakt, waarin zijn Jasperina de Jong verzameling te bewonderen is. Maar ook zijn correspondentie met vele theatermensen is in deze kast te vinden. Daarnaast is in het theaterarchief heel veel beeld en geluid materiaal te vinden dat uit de verzameling van John is gekomen. Mooie en unieke aanwinst voor onze stichting!


(John Knap 1961-2016)