Theaterarchief Van 1900 tot heden

Anneke Elro geboren als Johanna Vooys op 12 april 1928 te Rotterdam.

Moeder Willy Rotermundt was een semie artieste en werkte bij vele ambulante gezelschappen. Ze werkte bij o.a. de gezelschappen van Willem Goossens, Octave van Aerschot, Jacques van Bijlevelt en Johan Boskamp. Na de oorlog leerde zij haar 2de man Johan Eldring kennen en daarmee leidde ze enige jaren een gezelschapje. Dochter Anneke speelde vaak kinderrollen in het gezelschap van haar moeder en op 17 jarige leeftijd speelde ze de jonge meisjes rollen bij het toneelgezelschap De Rotterdammers. Stiefvader Jo Eldring vond dat Anneke een artiesten naam moest hebben en koos de eerste 2 letters van zijn achternaam en de 2 eerste letters van haar moeders achternaam, het werd dus; ElRo. Anneke heeft tot aan het eind van haar carrière in 1973 deze naam aangehouden.

Op aanraden van Alex de Meester ging Anneke op toneelles bij Mieke Verstraete en zo werd ze gevraagd voor de Bouwmeester revue, waar de heer Coen Spaan het impresariaat voor deed. Tussen Anneke en Coen ging iets ontstaan en een jaar later trouwde het stel.

In 1948 richtte Anneke Het Rotterdamsch Kindertoneel op, wat later zou uitgroeien tot Anneke Elro’s Jeugdtoneel. Honderden voorstellingen heeft Anneke voor duizenden kinderen geven. Assepoester, Doorenroosje, Sneeuwwitje, Sjors en Sjimmie, Repelsteeltje en Pietje Bell zijn maar enkele titels van de vele voorstellingen die zij gegeven heeft met steeds Anneke als hoofdrolspeelster. Moeder Willy speelde in de stukken vaak de stiefmoeder, oude heks of slechte buurvrouw en stiefvader Johan de barons, vaders en aardige buurmannen. Daarnaast speelde er vele andere artiesten bij haar gezelschap. In de avond uren werd Anneke nog wel eens gevraagd om bij een ander gezelschap te komen werken, o.a. naast Siem Nieuwenhuijzen in Baron Kneut. Ook werd Anneke door vriend Henk Scholten gevraagd om de dame te spelen die de mensen voor de gek houdt in het eerste verborgen camera programma Kiekeboe voor de KRO televisie. Zo hield ze acteur Gerard Walden voor de gek, om voor een benedenhuis te gaan staan waar een raam bij openstond en de paserend Walden te vragen voor haar even door het raam te klimmen om de voordeur te openen omdat ze haar sleutel was vergeten. Walden klimt door het raam en even later gaat de voordeur open. Anneke alweer vervangen voor de zogenaamde bewoner van het huis en vraagt wat Dhr Walden in zijn huis doet. Heel hilarisch voor die tijd en zo zijn er nog vele van deze verborgen camera opnames te noemen.

Na haar Jeugdtoneel stort Anneke zich in een plan om in haar woonplaats Den Haag een sprookjesbos te maken, tekeningen en plannen lagen klaar, maar doordat ze geen medewerking van Gemeente Den Haag kregen is het later stopgezet. Coen verzorgde nog steeds avondjes voor jubilerende bedrijven en verenigingen met zijn Impresariaat en vaak verzorgde Anneke de presentaties van deze avonden.

Na het vak vaarwel gezegd te hebben, gingen ze reizen maken, waar ze voor het magazine De Kampioen reis verslagen maakten. In 1982 overleed Coen en Anneke vond het welletjes, ze trok zich terug in de anonimiteit en noemde zich alleen nog maar Anneke Spaan-Vooys. Gelukkig heb ik Anneke nog even mee mogen maken en de verhalen van haar leven mogen aanhoren. Op 27 juni 2014 overleed Anneke rustig en vredig. Haar nalatenschap, vele fotoalbums, affiches, programma’s, etc heeft zij aan onze stichting nagelaten. Voor wie interesse heeft om dit eens in te zien, neem gerust contact met onze stichting op. En mocht u nog aanvulling voor ons archief over Anneke of één van haar andere theater collega’s hebben, kunt u natuurlijk ook contact met ons opnemen