Theaterarchief Van 1900 tot heden

Snip en Snap oftewel Willy Walden en Piet Muyselaar.

Op 16 maart 1937 zocht producent Rene Sleeswijk voor de Bontedinsdagavondtrein vervanging voor Louis Davids, die door zijn long ziekte deze avond niet kon optreden.

Muyselaar en Walden die al voor de revues van Sleeswijk werkte, kregen de opdracht om Davids te vervangen.

De tijd was bijna ingevuld, maar ze kwamen nog enkele minuten te kort en vroegen aan hun vriend en schrijver Jacques van Tol of hij nog iets had liggen.

Van Tol die een column had in een weekblad over de twee keuvelende dames Snip en Snap vond dat Muyselaar en Walden dit maar moesten gaan doen, Willy Walden had op het Leidscheplein nog enkele moppen voor een gulden gekocht die hij in de act van Snip en Snap kon gebruiken.

Maar de heren Muyselaar en Walden konden zich maar moeilijk inleven in de dames Snip en Snap en zo kwamen ze op het idee om in dameskleren achter de microfoon te gaan staan.

Toen ze verkleed op hun beurt stonden te wachten, kwam AVRO directeur Voogd aangelopen en herkende de heren Muyselaar en Walden niet, en toen hij langs liep, zei hij dag dames.

Het optreden achter de microfoon had succes en de mensen praatte de ochtend erna alleen nog maar over de dames Snip en Snap, die ze in de Bontedinsdagavondtrein gehoord hadden!

Sleeswijk kreeg van de AVRO de opdracht om een reizend propagandaprogramma te maken om leden voor de AVRO te werven en daar gingen de heren Muyselaar en Walden als de dames Snip en Snap, broer Gerard Walden, Cisca Harms, Jean du Bela en andere op pad om hun revuetje in verenigingsgebouwen en zaaltjes te brengen.

Sleeswijk zag in deze tournee een echte revue geboren worden en op 9 januari 1938, ging de eerste Snip en Snap revue Snap je dat nou…..juffrouw Snip in première. De revue kreeg dezelfde titel als het lijflied van de dames Snip en Snap.

Piet Muyselaar en Willy Walden hebben 40 jaar lang als de dames Snip en Snap op de planken gestaan en miljoenen mensen een heerlijk avond bezorgd met een lach en een traan.

Ook vele artiesten uit Nederland en het buitenland hebben naast Piet en Willy in de revues gestaan met altijd René Sleeswijk sr achter de coulissen, de man die het toch allemaal heeft aangedurfd om de revues te produceren!

Natuurlijk heeft de stichting het volledige verhaal van 40 jaar de dames Snip en Snap in hun archieven, met daarnaast, alle programmaboekjes, honderden foto’s, knipsels, affiches, kostuums, boeken, scrips, teksten, bladmuziek, beeld en geluidsmateriaal (naast de vele 78 toeren platen E.P’s, singels en L.P’s, geluidsmateriaal dat vanaf 1958 tot 1978 werd opgenomen voor de ziekenomroep), de kleedkoffer van de heer Willy Walden, de gouden plaat die ze op 19 augustus 1974 kregen voor 25.000 verkochte exemplaren van de l.p. Snip en Snap successen.

Daarnaast hebben we heel veel geschenken die Carré directeur Wunnink, aan de medewerkers van De Snip en Snap revue uitreikte, zoals een Delfs blauwe orgeltje met de tune van de revue Daar zit muziek in uit 1957, zilveren sigarettendoos, agenda’s, kaartspel, fotomapje, enz, enz


Maar er is natuurlijk nog genoeg materiaal dat we niet hebben van het duo Snip en Snap, dus mocht u nog iets hebben………..maak onze Snip en Snap verzameling compleet?



Maar voor meer informatie daar over en een uitgebreide c.v. moet u maar contact met mij opnemen via deze site