Theaterarchief Van 1900 tot heden

Plankenkoorts en popcorn in het Gorcums museum


Het pluche, de kroonluchters, de geriefelijke stoelen. En de kleedkamer, de sores, de liefde voor het vak. Van
12 september t/m 29 november heerst er plankenkoorts in het Gorcums museum, bij de tentoonstelling "Volle zalen - theater en cinema in Gorinchem, vroeger en nu". Het vermaak door de jaren heen wordt in al zijn facetten getoond. De theatergebouwen, de grote namen, het Gorcums talent, en natuurlijk de bioscopen en de film. Wat was er allemaal voor moois op het podium of op het doek te zien, en wie waren de mensen erachter?
Wat is er te zien?

Gorinchem is een kleine stad maar heeft wel een bruisend theaterleven, met maarliefst drie goed lopende theaters. Het is een traditie die al teruggaat op de rederijkers van de zeventiende eeuw, en die hopelijk nog lang zal voortbestaan. De geschiedenis laat zien dat alle Nederlandse prominenten ook hier hebben gespeeld: van Snip en Snap tot Youp van 't Hek, en van Herman Heijermans tot Gorcumer Fred Delfgaauw. Want natuurlijk kent de stad ook talent van eigen bodem. Van de Gorcumse revue "Denk je d'r om?" uit 1910 tot en met het Openraam-concert van vorig jaar.

De fine fleur van het Nederlands en Gorcums theaterleven is vertegenwoordigd. Het bureau van variété-uitbater Hermanus Kievits, de gouden platen van Snip en Snap, het jasje van Youp van 't Hek, het decor van Anatevka en nog veel meer. En ook de lokale toneelinitiatieven passeren de revue: de toneelverenigingen van de verzuiling, de revue van de Riverside Follies uit de jaren zeventig, het grimefestival van nu.

En vergeet de museumzolder niet: daar ratelt de projector en knappert de popcorn, want ook de bioscoopgeschiedenis wordt behandeld. Begonnen op de kermis, waar al in 1896 de eerste film in Gorinchem werd vertoond, was de bios jarenlang een venster op de wereld. Laat u meeslepen door de romantiek van de cinema in onze museumbioscoop - en kom ook kijken naar de films van Gorcumse makelij. Immers, met het Gorcumse Filmfrontfestival en bioscoop Roxy in jaren dertig-stijl spreekt ook de film een woordje mee in onze stad.


Voor wie?

Een tentoonstelling voor iedereen die van theater en bioscoop houdt, en van historie. Te zien zijn kostuums, posters, memorabilia, persoonlijke aandenkens, filmbeelden en decors, afkomstig uit een unieke privé-verzameling en van andere collecties in de stad. Gedurende de tentoonstelling zijn een aantal evenementen gepland, zoals lezingen en uiteraard theatrale opvoeringen. Mis het niet!

Voor kinderen is er een speciaal traject, "kruip in de huid van een ander". Ook is er een educatieproject voor scholen aan de tentoonstelling verbonden.