Theaterarchief Van 1900 tot heden

Vaak ontstaan de meest bijzondere collecties door particuliere initiatieven. Het is dan ook niet anders gegaan met de verzameling Theater en Musical memorabilia, bijeengebracht door kenner en liefhebber Mari Kant uit Gorinchem. Na een jarenlange studie en het opbouwen van relaties en connecties besloot Mari op 1 december 2000 tot het oprichten van de Nederlandse Stichting van Volkstoneel tot Musical en andere Theaterkunsten.

Op het Museumplein in hal 7 wordt er te midden tussen circa 40 andere bijzondere collecties door de stichting een speciale expositie ingericht, waar de bezoekers naar hartenlust herinneringen kunnen ophalen aan de goede oude tijd.
Zo is er de tutu te zien die Jet (Carla Lipp) droeg in de legendarische kinderserie Ja Zuster-Nee Zuster. Daarnaast zijn er diverse promotieposters en geluidsbanden, persoonlijk gemaakt door Andre van Duin in de periode voordat hij doorbrak bij het grote publiek. Maar ook vele affiches van musicals en producties, geschreven door onder andere Annie M G Schmidt. Persoonlijke eigendommen en tekeningen van Toon Hermans, Snip en Snap, Herman Bouber (de Jantjes) e.v.a. Bovendien staat er ook een zeldzame toneelprojector waar decors mee op een achterwand geprojecteerd werden. Kortom teveel om op te noemen.

Nederland mag blij zijn met een collectioneur als Mari Kant. Niet alleen heeft hij voor de stichting de hand weten te leggen op veel artikelen die nu voor het nageslacht bewaard zijn gebleven, maar tevens is hij te allen tijde bereid om iedereen van de collectie te laten genieten, nu dus ook op de VerzamelaarsJaarbeurs!