Theaterarchief Van 1900 tot heden

Berry Kievits die al als 4 jarige op de planken stond van de Tivolie Schouwburg te Rotterdam, waarvan haar vader directeur was en die er een gezelschap leidde.

Ze speelde er in stukken als; Oorlogskinderen, Blanke Slavinnen en Kaat Mossel.

Later herschreef vader Hubertus sprookjes en kinderboeken in kinderoperettes waarin Berry de hoofdrol speelde en er mee door het gehele land reisde, om daar de kinderen in de vakanties en de weekenden te vermaken met haar spel en zang.

In 1922 kreeg ze de titel; Nederlandsch Jongste cabaretière, haar ontdekker Jean Louis Pisuisse zorgde er voor dat ze kon optreden in de Rotterdamse Pschorr en in de Amsterdamse Mille Colonne aan het Rembrandsplein, waar ze optrad met o.a. Louisette enTummers en werd begeleid door het orkest van Eddy Roos.

Dit was haar eerste kennismaking met Amsterdam, en vanaf die tijd zou deze hoofdstad steeds het middelpunt van haar carrière en haar verdere leven zijn.

Via de operettes van Johan Boskamp en Octave van Aerschot kwam Berry bij Louis Morrisson terecht en verdween ze voor anderhalf jaar naar België, om daar in het Hippodrome theater in zijn gezelschap te spelen.

Muller directeur van het Grand Theatre haalde haar terug naar Amsterdam om haar daar een rol in de Operette Rose Marie te laten spelen.

Ze was weer terug in Amsterdam en logeerde er bij haar tante, waar ze bij het gezelschap van Carl Tobi ging werken.

Later toen ze bij het gezelschap van Herman Bouber ging spelen, besloten de ouders van Berry om ook in Amsterdam te komen wonen, om daar zelf voor hun dochter te zorgen.

Ze kwamen terecht in de Zocherstraat 11/1 hoog, waar ook broer Bert en zus Jenny Hiskemuller (zoals Berry Kievits officieel heet) hun draai prima konden vinden.

Bij het gezelschap Grand Theatre leerde ze haar eerste man Nol Stanowsky kennen, en ze kregen een huis onder de woning van haar ouders in de Zocherstraat, op 20 mei 1934 werd daar hun zoon Nol jr geboren.

Berry kwam terecht bij het gezelschap van Heintje Davids en heeft er vele jaren met veel plezier gewerkt.

In 1940 werd ze gevraagd door René Sleeswijk om als vocaliste in de Snip en Snap revue te komen werken, als opvolgster van Ciska Harms

Daar deed ze al snel mee aan de sketches want men had al snel haar komische kant leren kennen, ook leerde ze er Geard Walden kennen.

Het huwelijk van Berry en dat van Gerard hadden beide de mooiste tijd gehad, en doordat ze samen in het zelfde bootje zaten, konden ze hun problemen met elkaar bepraten.

Hierdoor ontstond er een relatie met elkaar, maar omdat beide nog getrouwd waren, heeft het zeker 2 jaar geduurd voordat ze echt voor elkaar mochten kozen, en het dan ook naar buiten konden brengen.

Tijdens de oorlog woonde ze in bij de ouders van Gerard Walden aan de Ceintuurbaan, waar ook broer Willy en zijn toenmalige echtgenote Aase Rasmussen inwoonde.

Berry en Gerard wilde zo snel mogelijk samen gaan wonen, en het lukte hen om op de zevende etage van de Wolkenkrabber aan het Daniele Willink (al snel na de oorlog het Victorieplein gehete) plein op 1 mei 1945 hun intrek te nemen.

Tijdens de oorlog namen Berry en Gerard afstand van de Snip en Snap revue, om met een klein gezelschap bij Frans Mikkenie revues te brengen, waar Toon Hermans als beginneling bij hen begonnen is.

Na de oorlog vroeg Sleeswijk hen weer terug voor de Snip en Snap revue, totdat ze in 1948 voor zich zelf begonnen en revues organiseerde voor bedrijfsfeestjes en verenigingen en o.a. voor de Spar.

In 1951 vroeg de KRO hen om een propaganda revue te maken om leden te werven, dit hebben ze 15 jaar lang gedaan.

Ze brachten dan ongeveer 65 voorstellingen voor de KRO, namen de kostuums en decors van de KRO over en gaven dan nog 65 voorstellingen onder eigen beheer.

Vele artiesten hebben bij het gezelschap Kievits-Walden hgewerkt o.a.; Harry Boda, Carry Tefsen, Sylvia de Leur, De Selvera’s, Dave Parker, Mitzy Tieland, John van Heumen, Louise de Montel, Frances en Capy, Coby Beek, Herbert Joeks, Bob Nelson, Anina Margiono en vele vele andere!!

Na de KRO periode, brachten ze nog enkele revues onder eigen beheer en dit samen met hun zoon Nol Kievits die samen met Chris van Beek het cascadenummer Whisky and Soda had.

In de jaren zeventig gingen ze naar Cannada op tournee met het duo De Wama’s en traden ze veel op voor senioren, in 1978 werd Berry gevraagd door John Lanting op in één van zijn theater van de Lach kluchten mee te spelen en dit beviel zo goed dat ze ook het volgende seizoen meewerkte, waar ook haar echtgenoot Gerard Walden aan deel nam.

Samen met hun zoon Nol, traden ze tot de jaren negentig op voor senioren en haddenh heel veel succes, Berry heeft tot haar 85 ste jaar opgetreden en is een maand voor haar 90ste verjaardag overleden.

Natuurlijk heeft Berry en haar echtgenoot Gerard Walden heel veel voor radio, televisie en film gewerkt,.


Maar voor meer informatie daar over en een uitgebreide c.v. moet u maar contact met mij opnemen via deze site.